Patrik har alltid varit frispråkig och aldrig rädd för att säga vad han tycker och tänker. Det har på gott och ont skapat ett rykte och en image. Men han har å andra sidan alltid stått för sina åsikter och handlingar. I dag står han upp för dem som behöver det som mest. I dag är Patrik föreläsare och författare, men framförallt en barnrättskämpe som strider för allas rätt till en trygg uppväxt.

Patrik Sjöberg blev en legend redan under sin karriär, dels tack vare sina fantastiska prestationer som höjdhoppare och dels sitt sätt att leva och vara. Få idrottsstjärnor har fått hela Sverige att stå helt stilla. Patrik är en av dem. Han tog sig från Göteborgs förorter till världens arenor. Älskad, beundrad och omstridd. En löpsedlarnas man, stämplad som kaxig och dryg, lika mycket rock som höjdhopp.

“Blott 16 år gammal tar Patrik Sjöberg sitt första SM-guld.”

1981, blott 16 år gammal, tar Patrik Sjöberg sitt första SM-guld. Året därpå slår han det svenska rekordet utomhus – tre gånger. Han är redan här en av världens största friidrottstalanger och två år senare tar han ett sensationellt OS-silver i Los Angeles. Medaljer i EM, VM, och OS, två världsrekord och bragdguld. Listan med framgångar är lång, men Patriks liv och berättelse innehåller också någonting fruktansvärt, och tillika väldigt viktigt att berätta.

Vid Patriks sida genom karriären fanns hans tränare och styvpappa Viljo Nousiainen, en man som ansågs ligga bakom friidrottsstjärnans framgångar. Det ingen visste var att Viljo förgrep sig på Patrik. Övergreppen pågick flera år under barndomen och det hela förblev en hemlighet i över 30 år. Patrik var troligen varken den första eller sista. Ingen vet hur många barn som har utnyttjats, bara att Patrik Sjöberg är långt ifrån den ende. 2011 valde han att berätta om det han har varit med om och burit inom sig. Han gjorde det i memoarerna Det du inte såg. Efter avslöjandet har fler valt att träda fram, friidrottare och män med precis samma berättelse och hemlighet som Patrik.

VM i Stockholm, 1987, tar Patrik världsrekord på höjden 2.42m.

Långt mer kritiskt och modigt än att påbörja ansatsen till sitt världsrekordhopp på Stockholmstadium var beslutet att våga berätta hela historien om övergreppen. Inte för att väcka sympatier eller få medial uppmärksamhet, utan för att sätta ljuset på någonting som vi alla måste våga se för att bekämpa, någonting som är mycket vanligare än vad vi tror.

Från en tuff förort och en hemmiljö som var långt ifrån idealisk till att bli bäst i världen. Patrik har gjort en resa från talang till en världsstjärna, till en rubrikernas man och slutligen till en människa som har hittat sitt fokus för att kunna göra skillnad. Okonstlad och betänklig, värd för alla att läsa, lyssna till och lära av.